60 år sedan Europacupäventyret: del 4

IFK Malmö hyllas vid hemkomsten till Bulltofta flygplats. Lagledaren Sten Göransson, med hatt och blomsterkvast, närmast flankerad av Bo Borg (till vänster) och Bo Hansson (höger). Foto: Skånereportage/Bilder i Syd 1960
IFK Malmö gjorde stor succé i Europacupen 1960-1961 där man tog sig ända till kvartsfinal innan äventyret var över. Ifkmalmo.se kör därför en artikelserie i åtta delar om matcherna och spelarna som gjorde det. Del 4: CDNA Sofia borta den 13 november.
Förutsättningarna inför mötet i Sofia var att IFK hade en 1-0-ledning med sig i bagaget. På den tiden spelade bortamål ingen roll och vid oavgjort efter två matcher blev det en omspelsmatch för att skilja lagen åt.
Med tanke på att IFK slutat tvåa i Allsvenskan sju poäng bakom kamratkollegan från Norrköping sedan man varit i historisk ledning efter vårsäsongen (nio segrar och två oavgjorda), och inte var vana vid matcher i november månad, kändes försprånget inte helt säkert på förhand.
Som nämnts i del 3 hade dessutom armélaget från Sofia krossat Juventus på hemmaplan med inte mindre än 4-1 en dryg månad tidigare varför man kunde hysa en viss oro inför returen om ledningen skulle räcka för avancemang till kvartsfinal.
En fördel för det gula laget var dock att man slapp bulgarernas back Kiril Rakarov, tillika frisparksspecialist och målskytt mot Juventus, som utgick skadad i Malmö.
Matchen
52 000 åskådare på Levskistadion i Sofia mötte det gula laget från Sverige. En publiksiffra som bara överträffats ett år tidigare för de gula kamraterna i en träningsmatch på Santiago Bernabéu-stadion mot Real Madrid, som för övrigt omnämndes i förra delen av denna artikelserie, där cirka 60 000 personer infann sig.
Det började heller inte bra för ”di gule” då bulgarerna tog ledningen i den 21:a minuten genom Nikola Tsanev vilket också var ställningen i halvtid. Läget efter tre halvlekar var således oavgjort, 1-1, vilket skulle rendera i omspel om resultatet stod sig tiden ut.
Knappt sju minuter in på andra halvlek – i minut 52 – kvitterade dock IFK genom Hans Olofsson och plötsligt var man i kvartsfinal. Några fler mål blev det inte och ”di gule” togs emot som hjältar vid hemkomsten till Bulltofta flygplats.

Avfotograferat tidningsurklipp där IFK Malmös Inge Blomberg och Bo Hansson stoppar CDNA Sofias Ivan Kolev. Foto: Naroden sport (People´s sport) 1960
Intervju med ”Mysing”
En av dessa hjältar var Bo ”Mysing” Hansson som intervjuades för att få historien från en av spelarna som var med om bedriften att gå till kvartsfinal i Europacupen.
Här återges vad han minns från matchen.
– Tränaren Ingvar Gärd hade mycket av det taktiska tänkandet med sig från sin tid som proffs i Sampdoria, Italien. Detta gick i mångt och mycket ut på att lära sig sin motståndare först och främst. Klara av din gubbe först innan du tänker vad du själv kan göra. Vi hade en defensiv grundinställning i och med målet på hemmaplan men att sedan försöka kontra.
– Bulgarerna var proffs som förvisso såg ut som yrkesmilitärer. Men de var bara avlönade där och spelade boll på heltid. Trots att man var vältränade och hårda så var de stereotyper med inövade anfallsmönster.
Mysing menade att de bulgariska spelarna diskuterade mycket sinsemellan medan det var lugnt och tryggt i IFK Malmö.
– Vi hade fått tydliga direktiv från Ingvar vilket skänkte oss ett slags lugn inför uppgiften. Trots ledningsmålet för CDNA i 21:a minuten tog vi det med jämnmod. Det bekom oss inte så mycket.
Ingvar Gärd uppmanade laget i halvtid att fortsätta som tidigare.
– Inge Blomberg var den store dirigenten i mittförsvaret med fantastisk placeringsförmåga och hans samarbete med ”Chrischan” (Henry Christensson) i målet var en av framgångsfaktorerna. Blomberg hade bland annat vunnit dubbel vid SM i badminton vilket gav honom en unik känsla just för var han skulle placera sig.
– Jag och Uffe Nilsson visste att vi aldrig skulle befinna oss bakom honom för då upphävde vi eventuell offside.
– Ibland var det som så att mittfältarna kom ned och ”ställde till det” – Bertil Dahl och Gert Nilsson – och då skällde Inge på dem, minns Bosse med glädje i rösten.
Blomberg hade också varit en arbetskollega i många år på brandkåren varför de kände varandra utan och innan.
När kvitteringen kom så blev det så tyst att man kunde höra den berömda knappnålen falla varför Bo Hansson först inte trodde att det var mål. Men då han såg att lagkamraterna kramade om Hans Olofsson gick det upp för honom vad som hade skett.
Vad säger du om pressen efter målet? Enligt uppgift vann bulgarerna hörnorna med 13-2 i andra halvlek (20-2 sammanlagt) och hade bland annat ett ribbskott på slutet.
– Jag upplevde det som ganska lugnt. Hörnorna var inga problem då vi vann det mesta i luften, säger Mysing.
Med andra ord kom det inte som någon större överraskning att 1-1 stod sig tiden ut och att kvartsfinalplatsen var i hamn.
Hemkomsten vållade en del uppståndelse och IFK Malmö-spelarna togs emot som hjältar ute på Bulltofta.
Inte heller detta visade sig vara någon större överraskning enligt Bosse eftersom man förvarnats genom telegram till hotellet i Sofia.
Vilket lag hoppades ni på i kvartsfinalen?
– Vi önskade en något mer välkänd motståndare än Rapid Wien som jag aldrig hade hört talas om tidigare. Å andra sidan visste vi att lag som Barcelona och Benfica även spelade under vintern varför de skulle vara i betydligt bättre form än vad vi var.
– Det fanns inte många möjligheter att träna vid den här tiden under vintern i Malmö. Man spolade träningsplatserna på Stadionområdet så att folk kunde spela bandy och ishockey, varför vi förvisades till Limhamnsfältet och tre decimeter snö.
Mer om uppladdningen inför kvartsfinalen kommer i sjätte delen av denna artikelserie som publiceras den 22 mars 2021.
Ett mejl från motståndaren
Vid kontakt med Hristo Hristov, som driver en supportersida till CSKA Sofia, erhölls följande information om matchen i Bulgarien:
Man konstaterade att endast första uppgiften av två var uppfylld – man behövde ju vinna med två mål – i och med det som beskrevs som ett vackert ledningsmål efter en fin kombination som avslutades med att Panayotov passade till Tsanev som med ett direktskott överlistade Henry Christensson i Malmömålet.
Trots den tidiga kanonaden med skott av Rankov, Panayotov och Kolev så utgjorde denna inte ett allvarligt hot. Dessutom fanns det osäkerhet i de bakre leden i CDNA där både Olofsson och Nordqvist hade lägen att kvittera. Detta borde ha fungerat som en varning för armélaget. Man slarvade själva också bort vissa lägen som till exempel Panayotov i friläge och ytterligare ett läge för Tsanev där ”Chrischan” räddade till hörna.
Beträffande de gula motståndarna tillskrev man dem deras goda förståelse sinsemellan spelarna liksom att man spelade efter resurserna utan att drabbas av panik. Precis som Bosse Hansson kom ihåg det så utgjorde de många bulgariska hörnorna inget problem ”för de långa och starka svenskarna”.
Närmare än till ett ribbskott på slutet kom man alltså inte och när både Olofsson och Nordqvist hade chansen att göra ett andra mål och därmed vinna även på bortaplan erkände man att Malmö förtjänade denna ära i att gå vidare till kvartsfinal.
I informationen från Bulgarien fanns dessutom en intervju med Ingvar Gärd efter matchen som så klart var nöjd med lagets insats och resultatet.
– Laget var väl förberett och utvilat då Allsvenskan avslutades 16 oktober med bara hemmamatchen mot Sofia efter det. Vi kom till Sofia även psykiskt förberedda med vetskapen om motståndarens resultat mot Juventus på samma arena, konstaterade han.
– Trots tyngdpunkten på försvarsspelet lyckades vi kvittera. Det största misstaget av CDNA var att man hela tiden förlade spelet till ett litet utrymme framför mål, där spelarna mötte en levande gul barriär.
Gärd fattade mest tycke för Yakimov och Kovachev, som inte spelade i Malmö. Kolev bekräftade också sin stora klass.
– Domare Malka var objektiv, avslutade han intervjun.

Lagledaren Sten Göransson hälsas välkommen tillbaka vid hemkomsten till Bulltofta, förmodligen av ordföranden Walter Faust. Tränaren Ingvar Gärd syns närmast till höger om Göranssons huvud. Foto: Skånereportage/Bilder i Syd 1960
MATCHFAKTA
1960-11-13
Europacupen 1960-1961
Första omgången (åttondelsfinal)
CDNA Sofia – IFK Malmö 1-1 (1-0)
Arena: Vasil Levskistadion.
Publik: 52 000.
Domare: Johannes Malka (Tyskland).
Mål: 1-0 (21) Nikola Tsanev, 1-1 (52) Hans Olofsson.
Assist: 1-0 Panayot Panayotov (passning).
Varningar, IFK Malmö: Henry Christensson.
STARTELVORNA
CDNA Sofia (3-2-5): Georgi Naydenov – Panayot Panayotov, Manol Manolov (lk), Nikola Kovachev – Dimitar Yakimov, Ivan Rankov – Georgi Zlatkov, Vasil Romanov, Nikola Tsanev, Stoian Koshev, Ivan Kolev.
Ledare: Krum Milev (tränare).
IFK Malmö (3-2-5): Henry Christensson – Bo “Mysing” Hansson, Inge Blomberg, Ulf Nilsson – Bertil Dahl (lk), Gert Nilsson – Bengt Nordqvist, Gösta Ljung, Hans Olofsson, Åke Karlsson, Bo Borg.
Ledare: Ingvar Gärd (tränare), Sten Göransson (lagledare).
Den 18 december publiceras nästa del, spelarna som gjorde det del 1.